FLEKSI – DET FLEKSIBLE EKSTRAROMMET

Therese Fjeldberg

therese.fjeldberg@gmail.com
959 13 968

HVORDAN KAN AREAL ØKES PÅ EKSISTERENDE HYTTER SOM IKKE HAR MULIGHET TIL Å UTVIDE PÅ GRUNN AV LOVER OG RESTRIKSJONER?

Hvilket problem har du ønsket å finne en løsning på?

Mange drømte om egen hytte etter 2. verdenskrig, og hytter ble bygget i hver krik og krok frem til byggeforbudet i strandsonen kom i 1971. I dag er det derfor mange små hytter med mye familiehistorie i veggene som ikke kan bygges på. Jeg ønsker derfor å skape en mulighet til å utvide hyttens areal med et ekstra, temporært soverom for å gi storfamilien mulighet til fortsatt å feriere sammen og slik bevare samholdet og familieidentiteten. Hytta er kanskje det eneste holdepunktet mange familier har felles.

Hva er blitt resultatet?

Resultatet er blitt Fleksi, et modulbasert, fleksibelt rom på ca ni kvm. Rommet består av ulike elementer som settes sammen og demonteres etter behov. Brukeren kjøper selv de elementene og funksjonene som ønskes. Man kan gå for den enkleste modulen, kun for overnatting og rekreasjon, med en seng som har tette veggelementer på begge sider, og med en front som kan åpnes helt og gi panoramautsikt fra sengen. Ønskes flere funksjoner, kan man sette sammen en modul som har et tekjøkken, en ekstra sofa/seng, oppbevaringsplass for yttertøy og klær, i tillegg til et bord for fire som kan slås sammen når det ikke er i bruk. Felles for alle modulene er at de har et tak som kan åpnes opp, så man kan sove under stjernehimmelen, eller sole seg i senga med vegger som beskytter for vind. Designet er gjort så enkelt som mulig, for at brukeren kan sette sitt preg på den og personliggjøre den.

Hvorfor har dette vært viktig for deg?

Jeg har selv vokst opp med en hytte der plassmangelen nå er stor. Jeg ønsker ikke å feriere ett annet sted eller kjøpe meg en annen hytte, for det er på familie-hytta jeg har så mange gode minner som jeg også vil videreføre til kommende generasjoner. Der har jeg feriert med hele storfamilien helt siden jeg ble født. Siden de andre på hytta føler det på samme måte, har det oppstått et stort behov for flere soverom og et rom man kan trekke seg tilbake til ved behov.

Hvordan ser du for deg at prosjektet kan videreutvikles i fremtiden?

Løsningen med et sammenleggbart rom kan i fremtiden utvikles i det uendelige. Jeg håper at jeg kan finne en produsent til Fleksi, for hytteeiere jeg har pratet med gir uttrykk for at dette er noe de virkelig trenger. Fleksi kan også brukes i andre sammenhenger, som hotell i naturskjønne omgivelser som gir gjestene mulighet til å sove i ett med naturen sommertid, eller på festivaler som kan leie ut slike rom til gjester som ikke ønsker å sove i telt. Mulighetene er mange, og jeg gleder meg til å utvikle Fleksi videre.